Ziua mondială a filosofiei a fost introdusă în 2002 de către UNESCO (Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură). În 2005, Conferința Generală UNESCO a proclamat o decizie, conform cărеia Ziua mondială a filosofiei să fie sărbătorită în fiecare a treia joi din luna noiembrie.
UNESCO subliniază valoarea durabilă a filosofiei pentru dezvoltarea gândirii umane, pentru fiecare cultură și pentru fiecare individ. În afară de a fi o disciplină, filosofia este și o practică zilnică care poate transforma societățile și poate stimula dialogul între culturi. Încurajând exercițiul gândirii, confruntarea raționată a opiniilor, filosofia ajută la construirea unei societăți mai tolerante și mai respectuoase. Astfel, sunt posibile înțelegerea și răspunsurile la marile provocări contemporane, prin crearea condițiilor intelectuale pentru schimbare.
Filosofia este studiul naturii realității și existenței, a ceea ce este posibil de știut și a comportamentului corect și greșit. Aceasta provine din cuvântul grecesc phílosophía, adică „dragostea de înțelepciune”. Este unul dintre cele mai importante domenii ale gândirii umane, pe măsură ce aspiră să se înțeleagă cu sensul vieții.
”Filosofia este cel mai prețios bun ce le-a fost dat muritorilor de către zei” (Platon)




