Luna trecută sa încheiat proiectul organizat de grupul informal STEP UP FOR EUROPE intitulat „TASTE EUROPE”, nr. 2020-2-IT03-KA105-018673.
A fost un schimb de tineri între 17 și 23 septembrie 2021, la care au participat 2 națiuni europene, România și Italia. Fiecare națiune a selectat și trimis 15 tineri participanți între 18 și 25 de ani.
Tinerii au fost foarte entuziasmați și dornici să învețe lucruri noi într-un context intercultural și să învețe diversitatea, culturala si culinara, a fiecărei țări și grup național.
Acest schimb de tineri și-a propus să ofere un moment în întregime intercultural și oportunitatea de a discuta diferite probleme legate de alimentație, atât din punct de vedere cultural, cât și din punct de vedere al sănătății, folosind hrana ca instrument de cunoaștere reciprocă. .
Într-o Europă din ce în ce mai dinamică, prin mobilitatea din ce în ce mai mare a tinerilor, este esențial să le oferim tinerilor instrumentele necesare pentru a înțelege diversitatea culturală și a le saluta ca aspecte pozitive ale cunoașterii și interculturalității.
Credem că mâncarea poate fi un instrument eficient și inovator pentru a cunoaște diferite culturi, de fapt ora mesei este un moment informal care se pretează la dialog și la cunoașterea altor obiceiuri. Ideea de bază este aceea a unui ghid de cunoaștere reală a produselor gastronomice, inserând consumul acestora într-o dietă corectă din punct de vedere nutrițional, dar și din punct de vedere al eco-sustenabilității și care ține cont și de interculturalitatea. dimensiunea alimentelor.
Am dorit să oferim tinerilor oportunitatea de a învăța despre procesele alimentare și despre ritualurile culturale asociate acestora pentru a ne asigura că în ei crește un concept mai profund al relației cu alimentele și că este stimulată ideea unei mai mari importanțe pentru sănătatea fizică. și mentală.